Optimaliseer je onboardingproces met de Lumina Spark persoonlijkheidsprofielen

Onboarding is een cruciale fase in de reis van een nieuwe medewerker binnen een organisatie. Een effectieve onboarding kan het verschil maken tussen een betrokken, productieve medewerker en iemand die zich ongemakkelijk en ongeïnspireerd voelt. We delen graag enkele tips om je onboardingproces te verbeteren en hoe de Lumina Spark persoonlijkheidsprofielen hierbij kunnen ondersteunen.

Tip: Zorg ervoor dat alle administratieve zaken geregeld zijn voordat de nieuwe medewerker begint.
Dit omvat werkruimte, toegang tot systemen en benodigde materialen.

Lumina Spark: Gebruik het Lumina Spark profiel om inzicht te krijgen in de voorkeuren van de nieuwe medewerker.

 • Als iemand hoog scoort op de eigenschappen Gestructureerd, Betrouwbaar, Praktisch en Feitelijk, zorg dan bijvoorbeeld dat ze een gedetailleerde planning krijgen van de eerste week en dat er duidelijkheid is omtrent afspraken en regels.
 • Medewerkers met een hoge score op het aspect Extravert kunnen baat hebben bij een werkruimte die dicht bij andere teamleden is, in een open kantooromgeving die samenwerking bevordert. Medewerkers die eerder hoog scoren op het aspect Introvert geven misschien de voorkeur aan een rustigere, meer afgezonderde plek waar ze zich kunnen concentreren zonder afleidingen.
 • Medewerkers die hoog scoren op de eigenschappen Flexibel en Ongedwongen kunnen een flexibele werkplek waarderen of het gebruik van verschillende ruimtes voor verschillende taken. Degenen die hoog scoren op de eigenschappen Gestructureerd en Betrouwbaar hebben mogelijks liever een vaste werkplek met consistente elementen.
 • Medewerkers met een voorkeur voor onafhankelijkheid (hoge score op het aspect Resultaatgericht) kunnen baat hebben bij meer zelfstandige projecten. Diegenen die sociaal ingesteld zijn (hoge score op het aspect Mensgericht) zullen meer genieten van teamprojecten en samenwerkingsactiviteiten.
 • Voor medewerkers die analytisch en gedetailleerd zijn (hoges score op het aspect Nuchtere Focus), zorg voor toegang tot gedetailleerde rapportagesystemen en data-analyse tools. Voor creatieve denkers (hoge score op het aspect Associatieve Focus), bied tools die brainstormen en mind-mapping ondersteunen.
 • Als iemand hoog scoort op de eigenschap Expressief, zorg voor materialen die verbale uitdrukking ondersteunen, zoals dictafoons, microfoons en spraak-naar-tekst tools. Voor degenen die beter communiceren via schrift (hoge score op de eigenschap Ingetogen), geef toegang tot schrijfgerei, notitieboeken, en tekstverwerkingssoftware.

Tip: Maak de eerste dag speciaal. Introduceer de nieuwe medewerker aan het team, de teamleader en zorg voor een rondleiding door het kantoor.

Lumina Spark:

 • Begrijp de sociale voorkeuren van de nieuwe medewerker. Iemand met een hoge score op het aspect Extravert kan genieten van een grotere kennismakingsbijeenkomst, terwijl iemand die eerder hoog scoort op het aspect Introvert, een kleinere, meer intieme setting kan waarderen.
 • Geef de nieuwe medewerker inzicht in de persoonlijkheden van zijn/haar nieuwe teamleden door de Lumina teammandala en/of de individuele Lumina Spark mandala’s van de teamleden te tonen en objectief toe te lichten.
 • Geef de nieuwe medewerker inzicht in de persoonlijkheid van zijn/haar nieuwe teamleader door beiden hun Lumina Spark profielen te vergelijken met elkaar, bijvoorbeeld door gebruik te maken van de vergelijk-functie van de Lumina Splash app en te bespreken waar ze prettig zullen samenwerken, welke moeilijkheden ze mogelijk kunnen tegenkomen en welke acties ze kunnen nemen om effectief samen te werken vanaf dag 1.
 • Organiseer zo snel mogelijk na de start van de nieuwe medewerker(s) een Lumina Spark teamworkshop om de nieuwe medewerker te verbinden met de andere teamleden en te integreren in de teamdynamiek.

Tip: Introduceer de nieuwe medewerker aan de bedrijfscultuur en -waarden. Dit kan door middel van presentaties, video’s, verhalen van huidige medewerkers of idealiter door het rapport van het Lumina Cultuurspel te overlopen.

Lumina Spark: Gebruik de sectie ‘Spark vanuit de kern’ van het Lumina Spark profiel in combinatie met het resultaat van het Lumina Cultuurspel om te benadrukken welke aspecten van de bedrijfscultuur waarschijnlijk het meest resoneren met de nieuwe medewerker.

Tip: Koppel de nieuwe medewerker aan een mentor of buddy. Dit biedt een directe hulpbron voor vragen en ondersteuning.

Lumina Spark: Kies een mentor wiens Lumina Spark profiel complementair is aan dat van de nieuwe medewerker. Dit kan de samenwerking verbeteren en een rijkere leerervaring bieden. Gebruik de sectie ‘Waardering voor diversiteit en Werken met je tegenpool’ van het Lumina Spark profiel om deze samenwerking vlot te laten verlopen

Tip: Communiceer duidelijk wat er van de nieuwe medewerker verwacht wordt, zowel op korte als lange termijn. Stel SMART doelen (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden).

Lumina Spark: Gebruik de sectie ‘High performance teams ontwikkelen’ van het Lumina Spark profiel om doelen af te stemmen op de intrinsieke motivaties van de nieuwe medewerker, wat de kans op succes en tevredenheid vergroot.

Tip: Plan regelmatige feedbacksessies en check-ins tijdens de eerste maanden. Dit helpt om problemen vroegtijdig te identificeren en aan te pakken.

Lumina Spark: Gebruik de sectie ‘Je communicatievoorkeuren’ van het Lumina Spark profiel om je feedbackstijl aan te passen aan de persoonlijkheid van de nieuwe medewerker. Sommige mensen geven de voorkeur aan directe en duidelijke feedback, terwijl anderen meer waardering hebben voor een genuanceerde benadering.

Tip: Bied leer- en ontwikkelingsmogelijkheden aan, die aansluiten bij de rol en het carrièrepad van de medewerker.

Lumina Spark: Het profiel kan inzicht geven in de leerstijl en ontwikkelingsbehoeften van de nieuwe medewerker, zodat je gepersonaliseerde leerplannen kunt aanbieden.

 • Als uit het profiel blijkt dat iemand graag leert door te doen (hoge score op het aspect Resultaatgericht), geef ze praktische opdrachten en hands-on activiteiten.
 • Voor visueel ingestelde medewerkers (hoge score op het aspect Associatieve Focus), gebruik infographics, video’s en visuele presentaties.
 • Als een medewerker ontwikkeld dient te worden op één of meerdere Lumina Spark kwaliteiten kan je hen gebruik laten maken van Spark Coach. Met deze virtuele coaching module kunnen medewerkers op eigen houtje dieper in hun Lumina Spark profiel duiken, hun bewustzijn over het eigen gedrag verder ontwikkelen en hun persoonlijke effectiviteit doen groeien.

Tip: Vier kleine en grote successen van de nieuwe medewerker om hun motivatie en betrokkenheid te vergroten.

Lumina Spark: Gebruik het profiel om te begrijpen welke vormen van erkenning het meest gewaardeerd worden door de medewerker. Sommige mensen hechten meer waarde aan publieke erkenning, terwijl anderen een persoonlijke bedankje meer waarderen.

Een goede onboarding gaat verder dan het invullen van formulieren en het rondleiden door het kantoor. Het is een strategisch proces dat nieuwe medewerkers helpt om zich welkom, begrepen en gewaardeerd te voelen. Door het gebruik van Lumina Spark persoonlijkheidsprofielen kan je dit proces nog verder personaliseren en optimaliseren. Het biedt diepgaand inzicht in de unieke kwaliteiten en voorkeuren van elke nieuwe medewerker, waardoor je in staat bent om een onboardingervaring te creëren die echt resoneert en hen klaarstoomt voor succes binnen je organisatie.

Door deze tips te integreren en gebruik te maken van Lumina Spark, zal je niet alleen de tevredenheid en betrokkenheid van nieuwe medewerkers verhogen, maar ook hun algehele prestaties en retentie verbeteren.

Wil je graag dieper ingaan op het thema ‘Onboarding’ en meteen zelf ervaren wat de Lumina Spark tool hierin kan betekenen voor jou en je organisatie? Schrijf je dan in voor onze workshop op 24 juni 2024 van 13u – 17u

Heb je hierover nog vragen? Contacteer ons gerust!

Comments are closed